Maintenance for the week of November 30:
• PC/Mac: No maintenance – November 30

Client wont launch

DovahkiinKreiger313
I have been trying since 7 am and even a couple days before to get my launcher to open properly, even after numerous re installs and computer restarts, I still have made no progress, I have even done all secondary options of bypassing the program through my anti virus, turning off my firewall and still nothing.

I have also repeatedly downloaded new and new versions of the eso download client and even that does not work.
  • huskerfett
    I'm heaving the same problem.
  • Blade7606
    Blade7606
    Same issue for me
  • ZOS_RobertM
    ZOS_RobertM
    ✭✭
    Hey,

    Have you tried running the game as an Administrator?

    You can do this by right-clicking the launcher and selecting run as Administrator.

    You may also want to try navigating to the root folder and running eso.exe as an administrator as well.
    Staff Post
  • huskerfett
    Try this, it worked for me:

    Pressing the Play button on the launcher and nothing happening ("grey play button").
    This is not a guaranteed fix, but we have seen it alleviate this bug for multiple posters on the forums.
    Please go to your "My Documents/The Elder Scrolls Online" folder and open the folder in there called "Live."
    Check to see if there is a file called "UserSettings.txt" in there.
    If there is a file called "UserSettings.txt" do the below.
    Open the file "UserSettings.txt" in Notepad, and delete all the content in it.
    Copy and paste the text quoted at the bottom of this post.
    Save and close the file.
    Restart your launcher.
    If there is NOT a file called "UserSettings.txt, do the following:
    Open the Notepad program and paste in the text quoted at the bottom of this post.
    Save the file as "UserSettings.txt" in your My Documents/The Elder Scrolls Online folder.
    Restart your launcher.
    Spoiler:
    SET MouseRawInput "1"
    SET MouseSensitivityFirstPerson "0.50000000"
    SET MouseSensitivityThirdPerson "1.28999996"
    SET MouseSmoothing "0"
    SET InvertMouseWheel "1"
    SET InvertMouseY "1"
    SET InvertMouseX "1"
    SET CachedRLREnabled "1"
    SET CachedReflectionResolution "4"
    SET CachedShadowFiltering "5"
    SET ScreenshotFormat "BMP"
    SET PregameGammaCheckEnabled "0"
    SET HardwareCheckEnabled.2 "0"
    SET SUB_SAMPLING "2"
    SET REFLECTION_QUALITY_v3 "2"
    SET PARTICLE_DENSITY "3"
    SET HIGH_RESOLUTION_SHADOWS "1"
    SET SHADOWS "4"
    SET GAMMA_ADJUSTMENT "112"
    SET VIEW_DISTANCE "1.69000006"
    SET GPUSmoothingFrames "10"
    SET MIP_LOAD_SKIP_LEVELS "0"
    SET RAIN_WETNESS "1"
    SET LENS_FLARE "1"
    SET GOD_RAYS_v2 "1"
    SET ANTI_ALIASING_v2 "1"
    SET AMBIENT_OCCLUSION "1"
    SET COLOR_GRADING_v1 "0"
    SET BLOOM "1"
    SET DEPTH_OF_FIELD "1"
    SET COLOR_CORRECTION "1"
    SET SOFT_ALPHA "1"
    SET DISTORTION "1"
    SET CHARACTER_LIGHTING "1"
    SET DIFFUSE_2_MAPS "1"
    SET DETAIL_MAPS "1"
    SET NORMAL_MAPS "1"
    SET SPECULAR_MAPS "1"
    SET CLUTTER_2D "1"
    SET SIMPLE_SHADERS "0"
    SET WATER_FOAM "1"
    SET VSYNC "0"
    SET MAX_ANISOTROPY "3"
    SET FULLSCREEN_v5 "2"
    SET PreferMaximizedWindow "0"
    SET FullscreenHeight "0"
    SET FullscreenWidth "0"
    SET WindowedHeight "768"
    SET WindowedWidth "1024"
    SET SOUND_ENABLED "1"
    SET FOOTSTEPS_VOLUME "50.00000000"
    SET FOOTSTEPS_ENABLED "1"
    SET SPEAKER_SETUP "0"
    SET BACKGROUND_AUDIO "0"
    SET VO_VOLUME "70.00000000"
    SET VO_ENABLED "1"
    SET UI_VOLUME "70.00000000"
    SET UI_ENABLED "1"
    SET AMBIENT_VOLUME "70.00000000"
    SET AMBIENT_ENABLED "1"
    SET SFX_VOLUME "70.00000000"
    SET SFX_ENABLED "1"
    SET MUSIC_VOLUME "70.00000000"
    SET MUSIC_ENABLED "1"
    SET AUDIO_VOLUME "59.00000000"
    SET AUDIO_ENABLED "1"
    SET TooltipFilter "2"
    SET TooltipNumOptions "2"
    SET EffectsLookupViaBinarySearch "1"
    SET Language.2 "en"
    SET GraphicsDriver.7 "D3D11"
    SET PatchDataPath "game:/GameData/"
    SET CacheDataPath "machine:/Cache/"
    SET GameCameraFirstPerson "0"
    SET AcceptedEULAVersion "2"
    SET DirectionalDamageIndictorVisibleInThirdPerson "0"
    SET CameraFramingTransitionEnabled "1"
    SET SkipPregameVideos "0"
    SET HasPlayedPregameVideo "1"
    SET RangedKillCamera "0"
    SET PlayerKillCamera "1"
    SET LastMonsterKillCamera "1"
    SET MinFrameTime.2 "0.01000000"
    SET ParticlesEnabled "1"
    SET RequestedNumThreads "0"
    SET FreeUnusedGrannyFileSections.2 "0"
    SET IsTrustedMachine "1"
    SET RememberAccountName "1"
    SET AccountName ""
    SET LastRealm "NA Megaserver"
    SET CustomUIScale "1.00000000"
    SET UseCustomUIScale.2 "0"
    SET RollDodgeDoubleTapEnabled "1"
    SET RollDodgeDoubleTapTimeWindow.2 "185"
    SET CameraZoomDistancesSynced "1"
    SET SiegeCameraZoomDistance "6.00000000"
    SET WeaponsOutCameraZoomDistance "2.00000000"
    SET WeaponsSheathedCameraZoomDistance "2.00000000"
    SET MaxNetworkWriteBuffer "10485760"
    SET MaxNetworkReadBuffer "10485760"

  • DovahkiinKreiger313
    Hey,

    Have you tried running the game as an Administrator?

    You can do this by right-clicking the launcher and selecting run as Administrator.

    You may also want to try navigating to the root folder and running eso.exe as an administrator as well.

    how do i navigate to the root folder?
  • DovahkiinKreiger313
    huskerfett wrote: »
    Try this, it worked for me:

    Pressing the Play button on the launcher and nothing happening ("grey play button").
    This is not a guaranteed fix, but we have seen it alleviate this bug for multiple posters on the forums.
    Please go to your "My Documents/The Elder Scrolls Online" folder and open the folder in there called "Live."
    Check to see if there is a file called "UserSettings.txt" in there.
    If there is a file called "UserSettings.txt" do the below.
    Open the file "UserSettings.txt" in Notepad, and delete all the content in it.
    Copy and paste the text quoted at the bottom of this post.
    Save and close the file.
    Restart your launcher.
    If there is NOT a file called "UserSettings.txt, do the following:
    Open the Notepad program and paste in the text quoted at the bottom of this post.
    Save the file as "UserSettings.txt" in your My Documents/The Elder Scrolls Online folder.
    Restart your launcher.
    Spoiler:
    SET MouseRawInput "1"
    SET MouseSensitivityFirstPerson "0.50000000"
    SET MouseSensitivityThirdPerson "1.28999996"
    SET MouseSmoothing "0"
    SET InvertMouseWheel "1"
    SET InvertMouseY "1"
    SET InvertMouseX "1"
    SET CachedRLREnabled "1"
    SET CachedReflectionResolution "4"
    SET CachedShadowFiltering "5"
    SET ScreenshotFormat "BMP"
    SET PregameGammaCheckEnabled "0"
    SET HardwareCheckEnabled.2 "0"
    SET SUB_SAMPLING "2"
    SET REFLECTION_QUALITY_v3 "2"
    SET PARTICLE_DENSITY "3"
    SET HIGH_RESOLUTION_SHADOWS "1"
    SET SHADOWS "4"
    SET GAMMA_ADJUSTMENT "112"
    SET VIEW_DISTANCE "1.69000006"
    SET GPUSmoothingFrames "10"
    SET MIP_LOAD_SKIP_LEVELS "0"
    SET RAIN_WETNESS "1"
    SET LENS_FLARE "1"
    SET GOD_RAYS_v2 "1"
    SET ANTI_ALIASING_v2 "1"
    SET AMBIENT_OCCLUSION "1"
    SET COLOR_GRADING_v1 "0"
    SET BLOOM "1"
    SET DEPTH_OF_FIELD "1"
    SET COLOR_CORRECTION "1"
    SET SOFT_ALPHA "1"
    SET DISTORTION "1"
    SET CHARACTER_LIGHTING "1"
    SET DIFFUSE_2_MAPS "1"
    SET DETAIL_MAPS "1"
    SET NORMAL_MAPS "1"
    SET SPECULAR_MAPS "1"
    SET CLUTTER_2D "1"
    SET SIMPLE_SHADERS "0"
    SET WATER_FOAM "1"
    SET VSYNC "0"
    SET MAX_ANISOTROPY "3"
    SET FULLSCREEN_v5 "2"
    SET PreferMaximizedWindow "0"
    SET FullscreenHeight "0"
    SET FullscreenWidth "0"
    SET WindowedHeight "768"
    SET WindowedWidth "1024"
    SET SOUND_ENABLED "1"
    SET FOOTSTEPS_VOLUME "50.00000000"
    SET FOOTSTEPS_ENABLED "1"
    SET SPEAKER_SETUP "0"
    SET BACKGROUND_AUDIO "0"
    SET VO_VOLUME "70.00000000"
    SET VO_ENABLED "1"
    SET UI_VOLUME "70.00000000"
    SET UI_ENABLED "1"
    SET AMBIENT_VOLUME "70.00000000"
    SET AMBIENT_ENABLED "1"
    SET SFX_VOLUME "70.00000000"
    SET SFX_ENABLED "1"
    SET MUSIC_VOLUME "70.00000000"
    SET MUSIC_ENABLED "1"
    SET AUDIO_VOLUME "59.00000000"
    SET AUDIO_ENABLED "1"
    SET TooltipFilter "2"
    SET TooltipNumOptions "2"
    SET EffectsLookupViaBinarySearch "1"
    SET Language.2 "en"
    SET GraphicsDriver.7 "D3D11"
    SET PatchDataPath "game:/GameData/"
    SET CacheDataPath "machine:/Cache/"
    SET GameCameraFirstPerson "0"
    SET AcceptedEULAVersion "2"
    SET DirectionalDamageIndictorVisibleInThirdPerson "0"
    SET CameraFramingTransitionEnabled "1"
    SET SkipPregameVideos "0"
    SET HasPlayedPregameVideo "1"
    SET RangedKillCamera "0"
    SET PlayerKillCamera "1"
    SET LastMonsterKillCamera "1"
    SET MinFrameTime.2 "0.01000000"
    SET ParticlesEnabled "1"
    SET RequestedNumThreads "0"
    SET FreeUnusedGrannyFileSections.2 "0"
    SET IsTrustedMachine "1"
    SET RememberAccountName "1"
    SET AccountName ""
    SET LastRealm "NA Megaserver"
    SET CustomUIScale "1.00000000"
    SET UseCustomUIScale.2 "0"
    SET RollDodgeDoubleTapEnabled "1"
    SET RollDodgeDoubleTapTimeWindow.2 "185"
    SET CameraZoomDistancesSynced "1"
    SET SiegeCameraZoomDistance "6.00000000"
    SET WeaponsOutCameraZoomDistance "2.00000000"
    SET WeaponsSheathedCameraZoomDistance "2.00000000"
    SET MaxNetworkWriteBuffer "10485760"
    SET MaxNetworkReadBuffer "10485760"

    tried it to no avail :/ i thought this might've worked..
  • DovahkiinKreiger313
    huskerfett wrote: »
    I'm heaving the same problem.

    still nothing sadly..
    Edited by DovahkiinKreiger313 on March 31, 2014 1:16AM
  • DovahkiinKreiger313
    Blade7606 wrote: »
    Same issue for me

    any luck dude?
  • Jazmo
    Jazmo
    Same issue for me, tried all of the suggestions on the forums. I click play, it goes grey, and the crash reporter pops up notifying me that "eso has stopped working." It has been this way all day. So glad I paid for all this early access I'm able to use.
  • DovahkiinKreiger313
    Jazmo wrote: »
    Same issue for me, tried all of the suggestions on the forums. I click play, it goes grey, and the crash reporter pops up notifying me that "eso has stopped working." It has been this way all day. So glad I paid for all this early access I'm able to use.

    Complete bull if you ask me, I have not even received a phone call i requested 7 hours ago.
  • Exoplex
    Exoplex
    Hey guys for anyone wondering there is known issues shown on the forums here is a linkhttp://forums.elderscrollsonline.com/discussion/61626/please-read-first-known-technical-issues-pc#latest some of your issues may be here.

    My issue is an integrated graphics card and at the time am unable to play. hope this helps!
  • Jazmo
    Jazmo
    Yea, I saw this comment on that post:

    Possible resolution to crashes / lockups / not loading after clicking Play on some laptops:

    Some laptops include Nvidia Optimus Technology, which is basically a GPU switch that starts with an Intel HD4000 and will then switch to another integrated GPU for higher end performance. We are investigating as to whether The Elder Scrolls Online makes the transition or not, and believe that changing Nvidia’s settings may alleviate the issue.


    However, I have my GeForce set to run all of my games and followed all instructions in the post and still no luck. I can play any other game, including MMO's, at high FPS and low latency with zero issues with this laptop. Something is messed up with ESO and for 80 bucks we shouldn't be dealing with this crap where gaming laptops can't run your game.

    I'm still waiting for a response on my support ticket, but any other suggestions welcome.
  • DovahkiinKreiger313
    Jazmo wrote: »
    Yea, I saw this comment on that post:

    Possible resolution to crashes / lockups / not loading after clicking Play on some laptops:

    Some laptops include Nvidia Optimus Technology, which is basically a GPU switch that starts with an Intel HD4000 and will then switch to another integrated GPU for higher end performance. We are investigating as to whether The Elder Scrolls Online makes the transition or not, and believe that changing Nvidia’s settings may alleviate the issue.


    However, I have my GeForce set to run all of my games and followed all instructions in the post and still no luck. I can play any other game, including MMO's, at high FPS and low latency with zero issues with this laptop. Something is messed up with ESO and for 80 bucks we shouldn't be dealing with this crap where gaming laptops can't run your game.

    I'm still waiting for a response on my support ticket, but any other suggestions welcome.

    Im utterly pissed that I waited and worked my ass off all week to even get to Sunday and now I have to go back to work all week and possibly wait till damned Friday or who knows how long to even play, if other people payed the same amount as me and ARE ACTUALLY PLAYING, I should be playing too dammit.

    I currently have nothing left to try, I understand this is the first day of launch...but *** they should have had it figured out if certain video cards can even handle this damn game, even though I played the beta fine.
  • Exoplex
    Exoplex
    ====================================================================
    eso encountered a fatal error. (Error 12)
    Description: Client Fatal Error
    ====================================================================

    [reporter]
    version = 0.01


    [extra]
    ProductName = eso
    Version = eso.live.1.0.0.956792
    branch = live
    client.executablebits = 32
    client.mode = startup
    client.renderertype = D3D9
    client.session_start_timestamp = 2014-03-31T01:47:31.134Z
    client.timestamp = 2014-03-31T01:47:31.315Z -frme 1-
    computer.name = EXOPLEX
    computer.user = Rafe
    cpu.arch = 0
    cpu.count = 8
    cpu.level = 6
    cpu.type = 586
    exe.buildnum = 956792
    exe.opt = release
    exe.reltype = public
    exe.type = client
    fe.code = 12
    fe.descrip = Client Fatal Error
    gfx.description = 9.18.13.3523
    gfx.deviceid = 1046.283645026.6
    gfx.driver = nvumdshim.dll
    gfx.vendorid = 32902
    mem.physical = 16271
    os.osbits = 64
    os.platform = windows
    os.version = 5.1.2600.Service Pack 3
    ptime = 0
    reportfield.ver = 3
    version.major = 1
    version.patch = 0
    version.subpatch = 0

    this is the error i receive and the last thing i can come up with is the integrated graphics cards interrupting something

    My System

    CPU: Intel Core i7 4700MQ
    GPU: Nvidia Geforce GTX 770M (3GB GDDR5)
    LCD: 17.3" FHDb1920x1080 (Non-Glare Type)
    Memory: DDRIII(L) 8GB (4GB'2)
    HDD: 1TB
    Wireless: 802.11a/b/g/n
  • Jazmo
    Jazmo
    I got mine working tonight based on an idea someone else on the forums had. Uninstall your video card drivers, then re-install them. I had up to date drivers, but the act of uninstalling and re-installing the latest ones seemed to clear up my issue. Good luck!
  • DovahkiinKreiger313
    Jazmo wrote: »
    I got mine working tonight based on an idea someone else on the forums had. Uninstall your video card drivers, then re-install them. I had up to date drivers, but the act of uninstalling and re-installing the latest ones seemed to clear up my issue. Good luck!

    I might try this later! as of now my launcher straight to login screen works fine from within the game folder, so I set that as the desktop icon for now, as i notice my problem still persists when not running in safe mode my actual launcher does not want to work still, so to update I must run in safe mode.

    Aw well, least I can play now! thanks for the tip as well.
Sign In or Register to comment.