ESO Detaylı Geliştirici İncelemesi - Savaş Sisteminin Temel Değerleri

ZOS_BrianWheeler
ZOS_BrianWheeler
PvP & Combat Lead
Savaş Sisteminin Temel Değerleri
1ed7jmh2eayw.jpg

Bugün sizlerle ESO'nun savaş sistemiyle ilgili hedeflerimizi ve temel değerlerimizi paylaşmak istiyoruz. Öncelikle, birkaç ay önce bahsettiğimiz savaş sistemi soru cevap etkinliğine değinelim. Savaş sistemiyle ilgili gönderdiğiniz soruları okurken sizlere savaş sistemi vizyonumuzu ve savaş sisteminin temel değerlerini daha iyi anlatabileceğimizi fark ettik. Savaş sistemiyle ilgili aldığımız “Bu neden böyle” tarzı soruların büyük kısmının cevabı bu temel değerlerde bulunuyor. Bu nedenle, çok daha önceden herkesle paylaşmamız gerektiğini de kabul ederek ESO'nun savaş sistemiyle ilgili uzun vadeli vizyonumuza ışık tutmak için bir adım geri atıp bu konu hakkında bir özet geçmek istiyoruz.
ESO'nun savaş sistemi için vizyonumuz nedir? Kısaca, savaşların tüm oyuncular için eğlenceli ve ödüllendirici olmasını istiyoruz. Oyunu farklı sebeplerden ve farklı hedeflerle oynayan çok çeşitli bir oyuncu topluluğumuz var. “Eğlence ve ödül” algısının kişiden kişiye göre değiştiğinin de farkındayız. Amacımız iyi bir denge kurmak ve tıpkı topluluğumuzun zamanla değişmesi gibi savaş sisteminin temel değerleriyle uyuşmayan durumlara müdahale etme ihtiyacı da değişti. Ayrıca bu temel değerlerin katı kurallar veya mevcut durumu tanımlar nitelikte olmadığını, sadece kılavuz ilkeler olduklarını da belirtmek gerekir. Bu değerler, ESO'nun savaş sisteminde düzenlemeler yaparken sistemin tasarımında ulaşmak istediğimiz noktaları temsil eder.
ESO'nun savaş sistemi için vizyonumuz ve temel değerlerimiz, örnekleriyle beraber karşınızda:

İstediğiniz Gibi Oynayın
Hayalinizdeki karakteri oynanış gerçekliğine dönüştürmenizi sağlayacak özgürlüğü ve esnekliği sağlamak için çalışıyoruz. Yetenekler, silahlar ve zırhlar üzerinden seçim ve oyun tarzı çeşitliliğine değer veriyoruz. Bu unsurların bazı kombinasyonları diğerlerinden daha etkili olsa da her karakterin kendi grubunu koruyabilmesi, müttefiklerini iyileştirebilmesi ya da düşmanlarını mağlup edebilmesi gereklidir.
  • Hafif, orta veya ağır zırh (Light, Medium ve Heavy Armor) kombinasyonlarından istediğinizi kuşanın
  • Keşfettiğiniz beceri seviyelerindeki yetenekleri yerleştirin
  • Yetenekler, eşyalar, Champion Point'ler vb. kullanarak “deste oluşturun”
Aktif Savaş
Hareket halindeyken sürekli müdahalelerde bulunduğunuzda savaş deneyiminin daha ilgi çekici olduğuna inanıyoruz. Savaşlar, hızla ortaya çıkan tehditler ve fırsatlarla daha heyecanlı olmalıdır ve verdiğiniz tepkilerle kontrolün sizde olduğunu hissetmelisiniz. Her anda rakibinizin hareketlerine karşılık vermenizi sağlayacak seçenekleriniz bulunmalı ve eylemler arasında uzun bekleme süreleri olmamalıdır. Böyle bir deneyim için karakterinize bağlı hissetmenizi sağlayacak akıcı ve tutarlı kontroller sunulmalı ve savaşların sonucunu kontrol edebilmeniz gereklidir.
  • Küresel bekleme süresi savunmayı, yuvarlanmayı ve savunurken saldırmayı kısıtlamaz
  • Yetenek bekleme süresi olmaz ama kısa bir küresel bekleme süresi olur
  • Çoğu yetenek anında etkinleştirilebilir, uygulama süresi bulunan yetenekler istisnadır
  • Silah değiştirme
Ustalık
İster 10 dakika ister 1000 saat oynamış olun, her zaman öğrenebileceğiniz veya geliştirebileceğiniz bir şey olmalı. Öğrenme döngüsü sürekli olarak eğlenceli ve ödüllendirici olmalıdır. Savaş sistemimiz iki ana dalda mücadele etmenizi sağlayacak şekilde tasarlandı: Karakter dizilimleri ve ustalıkla uygulama. Savaşmadığınız sırada karakter diziliminiz, birçok farklı seçenek arasından etkili bir savaşçı ortaya çıkarma becerinizi sınamalıdır. Ustalıkla uygulama imtihanlarınız savaş sırasında gerçekleşerek diziliminizin potansiyelini fark etmeniz ve hızlı aktif savaşlarda rakibinize üstünlük kurmanız için sizi motive eder.
  • Yetenek, eşya ve Champion Point kombinasyonundan oluşan dizilimler
  • Gerçek zamanlı kaynak yönetimi (Health, Magicka, Stamina, Ultimate)
  • Yetenek rotasyonlarını ve zamanlamalarını iyileştirme
  • Hafif saldırı kesişimi (weaving)
  • Grup “dizilimleri” ve sinerjileri
Elder Scrolls İlhamı
The Elder Scrolls, onlarca yıl boyunca milyonlarca oyuncunun sevgisini ve takdirini kazandı. Serinin geleneğine yakışacak şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Çevrimiçi çok oyunculu bir dünya, benzeri olmayan zorluklar, kısıtlamalar ve fırsatlar sunsa da serinin hayranları karakterimiz ve savaş deneyimimiz konusunda bir aşinalık hissetmeli. Önceki oyunların hikâyeleri ve mekanikleri ESO'nun savaş sistemi için ilham kaynağı ve yeri geldiğinde temel olarak kullanılabilmelidir.
  • Nitelik olarak Health, Magicka ve Stamina
  • Sınıf seçimi, rolü tanımlamamalı veya kısıtlamamalı
  • Beceri seviyeleri önce keşfedilmeli, sonra kullanılarak seviyeleri yükseltilmeli
  • Birçok beceri seviyesi, eski TES oyunlarından alınmış temel unsurlardır (örn; Werewolf, Heavy Armor, Mages Guild vb.)

ESO'nun geliştirme süreci boyunca bu değerleri, kılavuz ilkeler olarak topluluktan aldığımız geribildirimler ve somut veri ölçümleriyle birlikte kullandık. Savaş sistemindeki birkaç sıradışı hata haricinde, tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda savaş sisteminin çok daha iyi bir yerde olduğunu ve ESO'nun birçok oyun tarzı için daha eğlenceli bir ortam sağladığına inanıyoruz. Champion Point sisteminin yenilenmesi ve hibritleşme çalışmaları gibi geçtiğimiz yıllarda ortaya koyduğumuz işlerin büyük kısmı birçok değerimizi destekleyen dizilim seçeneklerini, oynanış çeşitliliğini ve dizilim eşitliğini büyük oranda geliştirdi. Şimdiye dek işlerin hep kolay olmadığının farkındayız. Yıllarca bize geribildirim veren ve Tamriel'de zaman geçiren herkese çok teşekkür ederiz.
Savaş sistemini düzenleyecek 37. Güncelleme'nin tanıtımı için önümüzdeki ay gözünüzü dört açın. Kesintisiz destekleriniz ve ESO tutkunuz için tekrardan hepinize teşekkür ederiz. Tamriel'de görüşmek üzere!
Edited by ZOS_Kevin on December 20, 2022 4:30PM
Wheeler
ESO PVP Lead & Combat Lead
Staff Post
This discussion has been closed.