Maintenance for the week of March 27:
• PC/Mac: NA and EU megaservers for patch maintenance – March 27, 4:00AM EDT (8:00 UTC) - 9:00AM EDT (13:00 UTC)
• Xbox: NA and EU megaservers for patch maintenance – March 28, 6:00AM EDT (10:00 UTC) - 12:00PM EDT (16:00 UTC)
• PlayStation®: NA and EU megaservers for patch maintenance – March 28, 6:00AM EDT (10:00 UTC) - 12:00PM EDT (16:00 UTC)

Brief van de Studio Director: Terugblik op 2022 en de toekomst van ESO

ZOS_Kevin
ZOS_Kevin
admin
r8gvmwoe97g0.jpg

Lees een brief van Studio Director Matt Firor van ZeniMax Online Studios over weer een belangrijk jaar voor The Elder Scrolls Online en de toekomst van de game.

Nu het einde van 2022 nadert, is het weer eens tijd om wat gedachten te delen over waar ESO staat en om vooruit te blikken op wat het nieuwe jaar in petto heeft voor de game. In 2023 krijgt ESO een geweldig nieuw hoofdstuk en enkele wijzigingen waar jullie lang om hebben gevraagd, namelijk in de types content die we zullen afleveren — deze ontwikkelingen zijn voor een groot deel gebaseerd op feedback van de community.

We zullen ons straks op alle details storten. Ondertussen loopt 2022 op zijn eind en is de verhaallijn van de Legacy of the Bretons bijna voorbij. We waren verheugd om de miljoenen nieuwe ESO-spelers te verwelkomen die erbij zijn gekomen in de loop van 2022, een jaar met twee nieuwe lokalisaties: Spaans en Vereenvoudigd Chinees. We konden weer evenementen houden waar mensen elkaar live konden ontmoeten, zoals in augustus de fantastisch leuke ESO Taveerne in Duitsland. Het was een geweldig jaar, en dat we weer op reis konden om jullie allemaal persoonlijk te ontmoeten, maakte het alleen maar beter!

Ik moet het natuurlijk hebben over de problemen met Update 36 die in november jongstleden werd uitgebracht. Deze update introduceerde veel te veel bugs en problemen, en zelfs nu nog, terwijl ik dit schrijf, zijn we problemen aan het oplossen met blokkeren tijdens gevechten. Geloof me, ik maak me hier net zoveel zorgen over als ieder van jullie en we zullen wat proceswijzigingen doorvoeren binnen het ontwikkelingsteam om ervoor te zorgen dat dit soort dingen veel minder vaak zullen voorkomen. Met een verouderende codebasis (die bestaat uit 26 miljoen regels aan code... echt!) is het moeilijk om 100% efficiënt te zijn, maar we kunnen veel, veel beter en dat weten we.

ESO in de toekomst
Over het algemeen zijn er twee soorten inhoud in ESO: handgemaakt, zoals missies, verhalen en dingen die je per personage maar één keer doet; en systemen, dat zijn activiteiten die doorgaans herhaalbaar zijn, zoals PvP, dungeons, trials, huizen, dagelijkse crafting-writs, etc. We hebben altijd een mix gehad van de twee soorten inhoud, maar als het gaat om het aantal uur dat het ontwikkelingsteam eraan kwijt is, is de meeste ontwikkeltijd van de game opgegaan aan de missie-inhoud.

Zoals ik hierboven al aanhaalde, is het grote nieuws voor 2023 dat we, voor een groot deel op basis van spelersfeedback, nu op een punt staan waarop we het evenwicht tussen handgemaakte, verhalende "één-keer-en-klaar" inhoud en herhaalbare gameactiviteiten heroverwegen.

ESO is een enorme game met een gigantisch aantal zones, missies en systemen. We hebben sinds 2015 ELK JAAR zo'n 40 uur aan handgemaakte inhoud gecreëerd, evenals tal van dungeons en nieuwe systemen zoals One Tamriel, stelen, moorden, companions, Tales of Tribute, antiquities, crafting-writs, huizen, visuele personageaanpassing, solo-/groepsarena's, PVP Battlegrounds en nog veel meer.

Nu we honderden en honderden (en nog eens honderden!) uren aan missie-inhoud hebben, normaliter genoeg voor vier of vijf RPG's, horen we van onze nieuwe spelers dat het enorme aantal zones, verhalen en personages intimiderend is. En aan de andere kant zeggen onze ervaren spelers juist steeds dat ze graag meer inhoud zouden zien die je niet slechts één keer speelt. Zij willen meer inhoud zien waar ze jaren plezier aan kunnen beleven; inhoud die gebruikmaakt van onze al aanwezige zones en daar nieuwe bezigheden aan toevoegt, en belangrijker nog, die nieuwe gameplay introduceert.  

Op naar 2023
 Met het oog op wat ik hierboven schreef, zullen we in 2023 stoppen met onze "avontuur van een jaar lang"-aanpak, de verhaallijnen van 12 maanden waarmee we in 2019, in Season of the Dragon, zijn begonnen. Ik denk dat ze hun beste tijd gehad hebben en dit geeft ons de vrijheid om nieuwe en interessante inhoud te maken die we inmiddels al jaren willen maken. En laten we vooral ook terugkeren naar de uitgebreide verhaallijnen die meerdere hoofdstukken beslaan. Deze strategie met jaarlijkse avonturen was een enorm succes en heeft het aanzien van ESO verhoogd, maar nu, na vier jaar, zien we steeds vaker dat deze aanpak beperkingen oplegt aan wat we kunnen doen.

Goed, hieronder zie je de inhoudsplanning voor 2023. Het zal je wellicht opvallen dat de eerste helft van het jaar grotendeels onveranderd blijft, maar voor de tweede helft staat nu een update gepland die gewijd is aan het oplossen van problemen en het doorvoeren van kwaliteitsverbeteringen, en een update die gewijd is aan een groot nieuw tentstokkensysteem.
  • 1e kwartaal: Dungeon DLC.
  • 2e kwartaal: Volledig hoofdstuk in juni. Het ESO-hoofdstuk van 2023 wordt een volledig verhaal: het verhaal wordt niet opgesplitst in onderdelen waar je tot later in het jaar op moet wachten, dus je kan het hele hoofdstuk in één keer spelen. Hiermee keren we terug naar grotere/betere en meer gedetailleerde hoofdstukken. We zijn ONTZETTEND enthousiast over het hoofdstuk van volgend jaar. Voor meer informatie moet je nog even wachten op ons wereldwijde onthullingsevent in januari. Maar hier alvast een hint: dit wordt deel één van een verhaallijn die zich uitstrekt over meerdere jaren en een van de meest gevraagde nieuwe functies zal bevatten.
  • 3e kwartaal: Focus op Quality-of-Life-verbeteringen en het oplossen van bugs.
  • 4e kwartaal: In plaats van de gebruikelijke zone-DLC zullen we een nieuw systeem introduceren. We werken nu wat dat betreft nog aan het concept en ontwerp; begin volgend jaar, tijdens ons wereldwijde onthullingsevent, zullen we meer informatie geven.

Als je terugkijkt naar de evolutie die ESO sinds 2014 heeft doorgemaakt, kun je zien dat we regelmatig het roer omgooien, nieuwe dingen uitproberen en veranderingen aanbrengen als die nodig zijn. We zullen dus nagaan hoe deze aanpak wordt ontvangen, zowel door het ontwikkelingsteam als door de community. Als we meer wijzigingen moeten doorvoeren, zullen we dat zeker doen.

Hardware- en serverupdates
We zitten in de laatste fase van het upgraden en vervangen van alle hardware in het ESO-datacenter. Deze operatie heeft uiteraard aanzienlijke vertraging opgelopen door de wereldwijde problemen met het inkopen van computerhardware die nog steeds voortduren. Als dit proces voltooid is, zullen de servers en infrastructuur van ESO veel betrouwbaarder zijn. En zoals we hebben kunnen zien in het enige rijk dat tot dusver is geüpgraded (pc, Noord-Amerika), zullen er ook prestatieverbeteringen zijn.

In december zou alle nieuwe hardware afgeleverd moeten zijn en op zijn plek staan. Daarna hebben we ongeveer twee maanden nodig om alles te installeren en te testen, om vervolgens over te schakelen op de nieuwe hardware. Let op: eerst geven we de prioriteit aan de drie rijken in het Europese datacentrum, daarna keren we terug naar het Noord-Amerikaanse datacentrum om daar de migratie van de Xbox- en PlayStation-rijken af te ronden. We zijn net zo gefrustreerd als jullie dat dit zo lang heeft geduurd, maar we zijn ermee bezig en de nieuwe infrastructuur zal waarschijnlijk eind februari of in maart 2023 klaar zijn voor alle spelers.

We blijven nog even multitasken, zoals we circa een maand geleden al aankondigden. Graag herinner ik iedereen er nog even aan dat dit een initiatief is dat zal leiden tot betere algemene serverprestaties. Zoals we al aankondigden, voeren we deze veranderingen in de loop van 2023 gefaseerd door, te beginnen met het hoofdstuk in het tweede kwartaal. We zullen iedereen via patchoverzichten op de hoogte houden.

ESO-fanbijeenkomsten in 2023
We willen al jaren een grote bijeenkomst houden voor ESO-fans in Noord-Amerika en ik ben erg blij om te kunnen zeggen dat we komend voorjaar zo'n bijeenkomst zullen hebben, ergens in de Verenigde Staten. Meer informatie volgt nog, maar je kan erop rekenen dat je zelf het nieuwe hoofdstuk kan spelen, presentaties van de ontwikkelaars- en communityteams kan bekijken, en natuurlijk tijd kan doorbrengen met andere ESO-spelers. We kijken er zeker naar uit om onze Noord-Amerikaanse fans persoonlijk te ontmoeten! En natuurlijk zullen we ook onze Europese community weer ontmoeten op de Gamescom in augustus; ook daar volgt later nog meer informatie over. En natuurlijk zien we onze Europese commmunity in de zomer weer in de ESO Tavern; details hierover volgen nog.

Zoals je kan zien, hebben we grote plannen voor de toekomst van ESO. We kunnen niet wachten om meer informatie te delen over wat er in 2023 en daarna naar Tamriel komt. Zoals altijd wil ik de ESO-community hartelijk bedanken voor hun rol in de voortdurende evolutie van The Elder Scrolls Online. Jullie passie voor de game, de wereld en verhalen ervan, inspireert ons als ontwikkelaars en we geloven dat Tamriel in het Tweede tijdperk niet hetzelfde zou zijn zonder jullie eigen personages, community's en, inderdaad, feedback. Het wordt weer een spannend jaar voor The Elder Scrolls Online. Tot ziens in Tamriel!
Edited by ZOS_Kevin on December 12, 2022 5:34PM
Forum Manager for ZeniMax Online Studio and Elder Scrolls Online
Dev Tracker | Service Alerts | ESO Twitter
Staff Post
This discussion has been closed.