ZeniMax Online Studio'nun yeni Studio Head'i Jo Burba'nın topluluğa yazdığı mektubu okuyun.
Oyun sektöründe 20, ZOS'ta ise 13 yıl geçirdim. Birlikte çalışmaya devam ettiğim yetenekli The Elder Scrolls Online ekibinin yöneticisi olduğum için hem minnettarım hem de gururluyum. Matt Firor'dan sonra devam ettirdiğim bu MMO yolculuğunda hem liderlikle hem de uzun #ESOFam ilişkimizi sürdürmekle ilgili birçok önemli ders aldığım için çok şanslıyım.
Kendim hakkında daha fazla şey söylemeden önce size, yani ESO topluluğuna, oyunun hiçbir yere gitmediğini temin ederim. Stüdyo yeni özellikler, maceralar ve gelişmeler için canla başla çalışmaya devam ediyor. Tamriel için büyük değişimlerin yakın olduğunu söylemiştik ve bu değişmedi. Daha fazlasını yakında paylaşacağız.
Matt ayrıldığı sırada bana şunları söyledi: “ESO'nun başarısının merkezinde iki ekip var: ZOS ekibi ve ESO topluluğu. İkisinden biri olmadan bu oyun var olamazdı. Onlar [yani oyuncular], bu oyunun atan kalpleri ve biz geliştiriciler bunu asla unutmamalıyız.”
Aslında oyun kariyerimin ilk beş yılını, ikisi de NCSoft'ta olmak üzere önce City of Heroes sonrasında daTabula Rasa'da, Community'de (Topluluk) geçirdim. Ardından Production (Geliştirme) tarafında zaman geçirip ZOS'a gelmeden önce geliştiriciliğin günlük sanat ve zanaatını öğrendim. Beta'dan beri burada olanlar hatırlayacaktır, ZOS'taki serüvenime Director of Community pozisyonuyla başladım. O ilk zamanlarda geliştiricilerle oyuncuları bir araya getirmek için Jessica Folsom ve Gina Bruno'yu işe alma fırsatım oldu.
ZOS, ESO'nun PC çıkışına yaklaştığında beta programını yönettim ve topluluğun çok aklına gelmeyen bir pozisyon olsa da benim aklımda hep ilk onların olduğu Live Services Director pozisyonuna geçiş yaptım. Görevim oyunun çalışır durumda olduğundan emin olan ekibi yönetmek ve güncellemeleri sizlerle buluşturmaktı. O pozisyon beni hem geliştirme sürecinin hem de Bethesda'daki topluluk, pazarlama, maliye, altyapı, operasyon, iç ekip yönetimi ve destekle ilgilenen mükemmel ekiplerin ortasına koydu. Tüm bunları yaparken Matt'le yakın çalıştım.
Yıllar içinde öğrendiğimiz ilkeler değişmedi. Bu ilkeler, zor zamanlarda yolumuzu aydınlatan yıldızlar:
- Topluluk önce gelir, oyunlar daimdir.
- Kurallara her zaman uyarız.* Dürüstlük, her yaptığımız işte bize yol gösterir.
- Kötü zamanlar geldiğinde herkes elini taşın altına koyar.
- Hatamızı kabul eder ve sorunu hızlıca çözeriz.
- Geribildirimlere açık olup öğrenme odağıyla hareket eder, kendimizi her gün biraz daha geliştiririz.
- Stüdyomuzda ve dünyalarımızda herkese bir yer vardır.
Geleceğe dönük konuşacak olursak aramızdan ayrılan iş arkadaşlarımız tüm stüdyoda şok etkisi yarattı. Şu an hepimiz elimizi taşın altına koyduk ve öğrenmeye odaklıyız. Olanları sindirirken ESO'ya odaklanmak birinci önceliğimiz. Benimle birlikte Bethesda ve Xbox'daki ortaklarımızın inandığı üzere 10, 20, hatta 30 yıldan fazladır dünyalarını güncellemeye devam eden diğer MMO'lar gibi ESO da oyuncularımız için uzun zamandır bir yuva olmakta. Yol gösterici olarak 30 yıldan uzun bir dönemi göz önüne aldığımızda en kötü zamanımızda bile görev bilinciyle istikrarımızı koruyabiliriz. İlkelerimize hâlâ sadığız. ESO'yu hâlâ sizinle birlikte, sizin için geliştiriyoruz... Biz hâlâ her gün gelişen ve iyileşen ZOS'uz. Biz hâlâ Bethesda'yız.
Bu zamanlarda bize iyi dileklerini ileten herkese ve yıllardır ekibi destekleyen geliştirici meslektaşlarımıza, ortaklarımıza ve oyuncularımıza teşekkür ederiz. ESO ve ZOS'un geleceğini çizerken sizlerle olacağım için heyecanlıyım.
-Jo Burba
Matt'in veda mesajıyla bitiriyorum:
“ESO, ZOS ve oyun dünyası adına birlikte başardığınız her şey için hepinize (geliştiricilere ve topluluk üyelerine) teşekkür ederim. ESO muazzam bir başarıdır ve varlığını sürdürüp gelişecektir. Ben de orada, en sevdiğim fantastik sanal dünyada yaşıyor olacağım. Tamriel'de görüşmek üzere!”
- Matt Firor
*Eski başkanımız, liderimiz ve arkadaşımız Robert Altman'ın dediği gibi.
Community Manager for ZeniMax Online Studio and Elder Scrolls Online
Dev Tracker |
Service Alerts |
ESO Twitter