Przeczytajcie list do społeczności napisany przez nowego Studio Heada Zenimax Online Studio, Jo Burbę.
Po 20 latach w branży gier i 13 latach w ZOS, jestem zaszczycony mogąc prowadzić niezwykle utalentowany zespół w trakcie naszej pracy nad The Elder Scrolls Online. Przejmuję pałeczkę po Mattcie Firorze, a podczas tej ciągłej wyprawy MMO mogłem nauczyć się bardzo wiele na temat przywództwa i utrzymywania długotrwałej relacji z naszą #ESOFam.
Zanim powiem więcej o sobie, chcę zapewnić Was, społeczność ESO, że gra nigdzie się nie wybiera, a studio nadal będzie ciężko pracowało nad nowymi funkcjami, przygodami i ulepszeniami. Informowaliśmy już, że na horyzoncie czeka wiele dużych zmian w krainie Tamriel i to się nie zmienia. Wkrótce opowiemy o nich więcej.
Kiedy odchodził, Matt powiedział mi: „Źródłem sukcesu ESO są dwa zespoły: ZOS i społeczność ESO. Gra nie istniałaby bez jednych ani drugich. [Gracze] są bijącym sercem tej gry, a my, producenci, nigdy, przenigdy nie powinniśmy o tym zapominać”.
Pierwszych pięć lat swojej kariery w branży gier spędziłem w dziale społeczności, najpierw w City of Heroes, a później w Tabula Rasa. Obie gry tworzone były przez NCSoft. Później pracowałem w produkcji i uczyłem się codziennej sztuki i rzemiosła produkcyjnego, aż wreszcie wylądowałem w ZOS. Wy, którzy jesteście z nami od czasu bety, możecie pamiętać, że zacząłem przygodę z ZOS jako Director of Community i miałem to szczęście, że zatrudniłem zarówno Jessikę Folsom, jak i Ginę Bruno. To były wczesne lata, kiedy zaczynaliśmy łączyć producentów i graczy.
Kiedy zbliżaliśmy się do premiery ESO na PC, zarządzałem programem bety i zmieniłem stanowisko na Live Services Directora – nieco mniej widoczne, ale takie, w którym zawsze przede wszystkim myślałem o Was. Moją rolą było prowadzenie zespołów, które upewniały się, że gra działa i że zawsze otrzymujecie odpowiednie aktualizacje. Ta rola pozwalała mi też pozostawać na przecięciu produkcji i niesamowitych zespołów Bethesdy, w tym społeczności, marketingu, finansów, infrastruktury, operacji, wewnętrznego zarządzania zespołami i wsparcia. Po drodze blisko współpracowaliśmy z Mattem.
Podstawy, których nauczyłem się przez te wszystkie lata, nie zmieniły się. Poniższe fundamentalne wartości prowadziły na przez trudne czasy:
- Ludzie przede wszystkim, zawsze z myślą o grze.
- Trzeba stawiać czoło wyzwaniom* – nasze przekonania są zawsze światłem, które nas prowadzi.
- Kiedy zbliżają się nieuniknione sztormy, wszystkie ręce na pokład.
- Przyznajemy się do błędów i szybko je naprawiamy.
- Codziennie stajemy się troszeczkę lepsi, będąc otwartymi na opinie i skoncentrowanymi na nauce.
- W naszym studiu i w naszych światach każdy ma swoje miejsce.
Co do przyszłości, niedawna strata naszych kolegów wywołała bolesne fale uderzeniowe w całym studiu. W tej chwili pracujemy w trybie „wszystkie ręce na pokład” i koncentrujemy się na wyciąganiu wniosków. Wspominając przeszłość, koncentrujemy się na ESO. Nasi partnerzy z Bethesdy i Xbox uważają, tak jak i ja, że ESO, podobnie jak inne MMO, które wciąż aktualizują swoje światy po 10, 20 lub ponad 30 latach, są w dłuższej perspektywie domami dla naszych graczy. Kiedy dodajemy to ponad 30-letnie spojrzenie do listy gwiazd, które nas prowadzą, jesteśmy lepiej przygotowani, gdy nadchodzi burza. Wciąż trzymamy się naszych wartości. Wciąż budujemy ESO z Wami i dla Was. Wciąż jesteśmy ZOS, ewoluujemy i codziennie stajemy się lepsi. Wciąż jesteśmy Bethesdą.
Dziękujemy wszystkim, którzy wysyłali nam słowa wsparcia w tym czasie i wszystkim, którzy byli z nami przez lata i wspierali nasz zespół – czy to producentom, partnerom czy graczom. Z przyjemnością będę tworzyć przyszłość ESO i ZOS z Wami wszystkimi.
-Jo Burba
Na koniec przytaczam pożegnalne słowa Matta:
„Dziękuję Wam wszystkim (producentom i członkom społeczności) za wszystko, co wspólnie zrobiliście dla ESO, dla ZOS i dla świata gier. ESO jest tytanicznym osiągnięciem, będzie trwało i kwitło. Ja będę tam z Wami, żyjąc w ulubionym wirtualnym świecie fantasy. Do zobaczenia w Tamriel!”
– Matt Firor
*Jak mawiał nasz były prezes, lider i przyjaciel, Robert Altman.
Community Manager for ZeniMax Online Studio and Elder Scrolls Online
Dev Tracker |
Service Alerts |
ESO Twitter